aardappelen

AardappelenWelke aardappel ?

Primeuraardappelen of consumptieaardappelen?
Als je over de schil van een knol wrijft en deze komt los, dan heb je te maken met een primeur, een nieuwe aardappel. Primeuraardappelen kunnen maar enkele dagen bewaard worden. Blijft de schil vast zitten, dan is het een consumptie- of bewaaraardappel.
Vroeg of laat?
Vroege of nieuwe aardappelen worden geoogst voor ze volledig rijp zijn en bewaren hooguit een week zonder aan smaak in te boeten. Halfvroege aardappelen worden rijper geoogst en kunnen tot in de winter bewaard worden.
Late aardappelen kunnen de hele winter door bewaard worden.
h3>Vastkokend of bloemig?
Vastkokend en bloemig zijn twee begrippen die veel voorkomen, maar wat betekenen ze eigenlijk?
Vastkokende aardappelen: zij hebben een fijne structuur en behouden hun vorm perfect na het koken. Het zijn de aardappelen bij uitstek om gekookt of gebakken op te dienen. Omdat ze zo vast zijn, vragen deze aardappelen een iets langere kooktijd. De meest gekende vastkokende variëteiten zijn: Charlotte, Nicola en Rosa.
Bloemige aardappelen: bloemig is een ander woord voor kruimig. Hoe meer zetmeel, des te bloemiger de aardappel. Bloemige aardappelen vallen bij het koken uiteen en zijn nagenoeg voor alle toepassingen geschikt: om te koken, te bakken, te poffen, voor frieten... De best gekende bloemige aardappel is het Bintje.
Een kleine test volstaat om vast te stellen welke aardappel je op je bord gaat krijgen: een bloemige aardappel zinkt in pekelwater (100 gr zout / liter water), een vaste blijft drijven.


Variaties

- Accent: Vroeg rijpend vastkokend consumptieaardappelras,met zeer hoge opbrengsten.
- Agria: Vruchtvlees met een helgele kleur, geschikt voor de bereiding van frieten. Alternatief voor Bintje.
- Amandine: Vroege, stevige vastkokende aardappel. Goede kookkwaliteit en gemakkelijk te wassen. Fijne smaak en gelijkmatige vorm.
- Aminca
- Annabelle: Zeer vroege, geelvlezige langovale aardappel, geschikt voor salades.
Asterix: Grote, lange vlakogige knollen met een rode ruwe schil. Zeer geschikt voor frieten. Vrij vastkokende aardappel met een zuivere kleur.
- Atlas
- Belle de Fontenay
- Berber: Zeer geschikt voor vroege tafelaardappel en de teelt onder folie.
- Bernadette
- BF 15: 
- Bintje: Halfvroege, tamelijk bloemige aardappel met een aangename, neutrale smaak. De goedgevormde knollen hebben een lichtgele schil, lichtgeel vlees en vlakke ogen. Het Bintje is redelijk gevoelig voor stootblauw en schurft. Geschikt voor alle bereidingen maar vooral voor frieten en puree, een echte alleskunner. Goede bewaaraardappel.
- Charlotte: Halfvroege vastkokende aardappel met gele schil en geel vruchtvlees. De langwerpige knollen zijn zeer regelmatig gevormd en hebben een fijne smaak. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken.
- Cherie: Een schattige, roze, langwerpige aardappel; prima van smaak en vastkokend.
- Cilena
- Corine
- Corne de Gatte: Letterlijk vertaald: “geitenhoorn”. Culinair zeer hoogstaande vastkokende aardappel. Gek gevormde knollen.
- Désirée: Langovale knol met gladde rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Tamelijk bloemige aardappel. Geschikt voor alle bereidingen.
- Ditta
- Dore
- Eba: zeer late aardappel met een goede opbrengst en weinig vatbaar voor ziekten
- Eden
- Eersteling: Zeer vroege vastkokende aardappel. De langovale knollen hebben een gele schil, lichtgeel vlees en zeer vlakke ogen. Eersteling is vast in de kook, vol van smaak, heeft een goede geur en is geschikt voor vele bereidingen. Niet geschikt om te bewaren.
- Exempla
- Felsina: Halfvroege, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.
- Franceline: Beter gekend als de roodkleurige Charlotte; is heel vastkokend en heeft een uitmuntende smaak; zeer dunne en gladde schil.
- Fresco: Vroege vastkokende aardappel. Zeer goede keukenaardappel, geschikt voor frieten. Lang bewaarbaar.
- Frieslander: Vroege vrijvastkokend ras met een goede kookkwaliteit en fritesgeschikt.
- Gasoré
- Gloria: vroege aardappel, vrij vastkokend, weinig vatbaar voor aardappelziektes in de knol, matig vatbaar in het loof
- Gourmandine: Vroege aardappel, vrij vastkokend, met langovale vorm. Geschikt als kookaardappel of in salades.
- Granola
- Hansa
- Jaerla
- Juliette
- Lady Christel
- Manon: Halfvroege - late, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.
- Marabel: Vrijvastkokende aaradappel, middenvroege met een gele vleeskleur en ovale vorm; de smaak is aangenaam en zacht:matig geschikt om te bewaren.
- Melodie: Een late, licht bloemige aardappel met een regelmatige ovale vorm; vertoont geen verkleuring na het koken en heeft een volle smaak en een goede dtructuur; lange bewaartijd.
- Monalisa
- Milva
- Nicola: Halfvroege tot halflate vastkokende aardappel met gele gladde schil en geel vruchtvlees. De langovale knollen zijn regelmatig gevormd en hebben een volle smaak. Nicola is weinig vatbaar voor glazigheid en stootblauw. Geschikt voor vele bereidingen.
- Ostara
- Pompadour
- Première: Vroege bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Rondovale knollen die zuiver van kleur en vrij goed van smaak zijn. Zeer geschikt voor de bereiding van frieten.
- Primura: Primura is een vroege, productieve consumptieaardappel, geschikt voor verse consumptie.
- Princesse
- Prior: Vroege vastkokende aardappel uiterst geschikt voor kleigrond.
- Ramos: Halfvroege - late, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.
- Ratte: Gele schil en geel vruchtvlees. Vastkokende aardappel. Geschikt voor salades, ragouts en om te bakken.
- Red Scarlet
- Resy
- Rikea:
- Rode eersteling: Ruwe donkerrode schil en geel vruchtvlees. Vroege, vastkokende aardappel. Langovale knollen goed van smaak en geur. Geschikt voor alle bereidingen. Kan minder goed bewaard worden.
- Rosa: Halflate tot late vastkokende aardappel. De tongvormige knollen hebben een rode schil en geel vruchtvlees. Rosa is weinig gevoelig voor glazigheid en stootblauw. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken. Ook regionaal bekend als Ossetong, Plate de Florenville of Bec de Florenville.
- Rosabelle:
- Samba: Een late consumptieaardappel die zeer geschikt is als pommes au four.
- Sante: Geschikt voor milieuvriendelijke teelt. Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen.
- Sirtema: Sirtema is een vroege, vrij vastkokende consumptieaardappel.
- Solist
- Spartaan
- Sprint
- Tresor
- Ukama: Vroege kook- of frietaardappel, vrij vastkokend, gele vleeskleur, meestal grof.
- Velox
- Victoria: Een vrij vastkokende aardappel met een diepe gele vleeskleur; de smaak is uitmuntend; is geschikt als kook- en frietaardappel en dit tot op het einde van het bewaarseizoen.
- Vitelotte: Late, bloemige varëteit met paarse schil en vruchtvlees. Langovale vorm met diepe ogen. Decoratief bij wildgerechten, gebakken of in de schil.


We kunnen de aardappelen in diverse verpakkingen leveren:

- Losse plantaardappelen in zakken van 50 kg
- Verpakte plantaardappelen in zakjes van 1 kg en 2,5 kg met de nodige uitleg op de verpakking.
- Verpakt in een houten kistje met foto, deze worden niet per kg verkocht maar ze zijn worden geteld in het bakje. We hebben kistjes van 60 of 100 planten.
- We hebben ook verpakkingen met 10 of 25 plantaardappelen in een zakje met foto.
- ook hebben we een gamma bio aardappelen die enkel verkrijgbaar zijn bij aankoop van een volledig rekje bio aardappelen.
- Ons assortiment bevat tevens een zestal oude vergeten soorten met oa Crosnes, Topinambourg, Oca du Perou, Helianti, Raifort en Poire de terre. En deze worden verpakt geleverd met een kleurfoto aan het zakje.